Busco un pla per passar el dia sencer, un festiu d’entre setmana, amb tot la família. Som catorze, amb edats d’entre els sis anys i els vuitanta-u. Què podem compartir en aquesta sortida? Un pla farcit de “pes”: paisatge, paladar i Penedès.

A mi m’agraden les pilotes de futbol, els paraigües i les monedes…de xocolata!
Pau, el meu nebot, 7 anys
Si alguna cosa no falla és triar un destí on el paisatge ens aculli i el puguem tastar una miqueta, que això sempre s’agraeix a totes les edats. No coneixem gaire el Penedès i ja fa temps que havia sentit a parlar de la xocolateria Simón Coll, a Sant Sadurní d’Anoia. Consulto el seu web. M’ofereix una visita que combina xocolata i cava. Això no pot fallar! La proposta agrada a tota la família: coneixerem com fan els bombons i les rajoles de xocolata a Can Simón Coll i farem un tast de cava a tocar de les vinyes, amb vistes al massís de Montserrat.
Comencem per la fàbrica que provoca que Sant Sadurní d’Anoia faci olor a xocolata. No entrarem a les sales d’elaboració per qüestions sanitàries. La visita guiada es fa dins una gran sala, l’Espai Xocolata. A l’entrada ens donen una caixeta de cartró a cadascú i ens demanen que no mirem què hi ha a dins. Una sorpresa. Això pinta interessant!


Durant la visita no ens movem de la sala de l’Espai Xocolata, però l’experiència es fa amena. Perquè dins la sala hi passen moltes coses. Per començar, ens reben amb un audiovisual projectat en una enorme pantalla, d’aquestes que ocupen tota la paret. Ens expliquen d’on ve la xocolata i quina és la història d’aquesta empresa que data del 1840.

Un cop s’acaba el vídeo, a una de les parets laterals, apareix un obrador antic, on un xocolater virtual va torrant i molent les faves de cacau, remenant una marmita plena de xocolata i omplint motllos de rajoles. Quan l’holograma acaba la feina, s’il·lumina la paret contrària, on hi ha una línia de producció real, que en dies feiners elabora bombons i mones de Pasqua. La guia ens explica com funcionen les màquines, que escupen una calculada quantitat de xocolata, a una temperatura concreta.


La guia ens explica que la xocolata és molt capriciosa i vol molta precisió per ser aromàtica, cruixent i brillant. I per comprovar-ho ens treu uns gotets amb xocolata calenta per als adults i unes preses per als petits. Expressió de satisfacció a la sala, òbviament! Com s’aconsegueix aquest gust, l’aroma i la textura desitjada? És hora d’obrir les misterioses caixetes de cartró que ens han donat a l’entrada.
I ara fa de mal dir què hi ha a dins, perquè faria un spoiler dels grossos. Així que només us avanço que la caixa és plena de sensacions. I de respostes. Per què la xocolata pot ser amarga, densa, aromàtica, pura o barrejada? Haureu d’obrir la caixa….


LES FORMES DE LA XOCOLATA
Les trobareu totes a la botiga de L’Espai Xocolata, sota les marques Simón Coll i Amatller, aquesta última propietat de l’empresa de Sant Sadurní d’Anoia des del 1972. Tauletes o xocolata per desfer, gotes per a rebosteria, bombons i catànies. Xocolata purament negra, barrejada amb llet o blanca. Amb sal, amb taronja o fruits secs. Ecològica, sense sucre, en porcions petites per al cafè o en forma de paraigua, de moneda, de pilota de futbol…
Prepareu la cartera, perquè segur que embogiu momentàniament!






NO HI HAVIA CAVA, TAMBÉ?
Doncs sí, la visita combinada ens havia de portar a una de les caves de Sant Sadurní, on volíem descobrir com s’entaforen les bombolletes dins les ampolles. Però resulta que hem triat un dia especial, un dotze d’octubre, quan molts cellers de la zona fan jornada de portes obertes i ofereixen visites més econòmiques o organitzen activitats puntuals. Justament avui, no s’ofereix el tiquet doble. Per tant, triem un celler que ofereixi alguna activitat interessant.
Ens decidim per la finca Batllori, just a tocar del castell de Subirats.

Batllori és una vinya, una masia, un celler d’estètica modernista i una família que fa anys que tragina amb raïm. S’han apuntat a les portes obertes que organitza la Confraria del Cava per donar a conèixer la finca. Ens ofereixen una passejada per les vinyes buscant diversos tresors. Un taller per la canalla on els explicaran com s’elabora el cava. I un vermut amb música en directe.

BUSQUEM , BUSQUEM…
Ens donen un mapa de la finca i uns objectius. Hem de trobat raïms oblidats –dels que no s’han recollit en la recent verema-, el celler dels Batllori, el castell de Subirats i un llac tropical.
Llac tropical al Penedès? Potser se’ns complica el repte!


Fa poques setmanes que s’han veremat les vinyes i ara el ceps comencen a guanyar color de tardor. La ruta passa pels camins rurals de la finca. De fons, grans vistes sobre la comarca del Penedès, Sant Sadurní i també de la muntanya de Montserrat.








Anem trobant raïms oblidats, el castell i el celler, fruites del bosc que aromatitzen els caves de la zona…i també el llac tropical! Es tracta del jaciment paleontològic dels Casots, un dels tresors amagats d’aquesta finca. Els arqueòlegs expliquen que, fa 16 milions d’anys, en aquest racó del Penedès hi havia un llac d’aigües càlides habitat per cocodrils i altres bestioletes.



APERITIU AMB CAVA I MÚSICA EN DIRECTE
El recorregut per la finca l’acabem al migdia, a l’hora de l’aperitiu. La canalla s’ha quedat entretinguda a una zona de tallers, on se’ls explica a través dels sentits –olor, tacte, gust- l’elaboració del cava. Els adults el tastem directament, al Winebar Batllori, un bar a l’aire lliure on avui hi ha música en directe. El sol brilla, les bombolles ens fan pessigolles al nas i les cançons sonen alegres. Què més volem?



QUÈ HEU DE SABER
- ARRIBAR A LA XOCOLATERIA SIMON COLL: Autopista AP-7 amb sortida directa a Sant Sadurní d’Anoia. O carretera C-15 si es ve de l’interior. La xocolateria és al centre del poble. Té pàrquing propi, però és petit. Molt a prop hi ha un aparcament públic gratuït. També s’hi pot arribar amb tren, amb la línia Rodalies R4.
- ARRIBAR A LA FINCA BATLLORI. Des de Sant Sadurní d’Anoia, carretera BP-2427 direcció l’Ordal. És a uns deu minuts del centre del poble.
- VISITA COMBINADA: El pla combinat consisteix en visitar la xocolateria i una cava o celler de la zona. L’experiència a les caves pot ser una visita simple, una visita amb tast o fins i tot visita amb dinar. Així que el preu varia. Trieu la que us més us vingui de gust. Podeu contractar la visita combinada al web www.simoncoll.com
- ESPAI XOCOLATA: També es pot fer la visita guiada només a l’Espai Xocolata. Us donaran tota la informació al telèfon 93.891.10.95. Són a totes les xarxes socials.
- FINCA BATLLORI: Consulteu els horaris del seu bar a l’aire lliure i la botiga de la finca a: www.fincabatllori.com