The World of Banksy

Atenció: busco una activitat cultural que motivi a un adolescent, que NO tingui a veure amb les pantalles i que li faci obrir els ulls al món. Pot ajudar que sigui cridanera, transgressora i clarament crítica, com li pertoca ser al meu adolescent. Trobada! Anirem a conèixer el món, segons Banksy.

The World of Bansky a Barcelona

A veure a on em portes, que quan tu dius que em vols donar una sorpresa no me’n fio i m’acabo avorrint.

Adolescent dixit…

Doncs jo crec que avui triomfaré. Porto al meu adolescent a l’exposició “The World on Banksy”, que es pot veure durant aquest 2020 a Espacio Trafalgar, a Barcelona, una mostra que aterra per primer cop a la ciutat després de tenir un gran èxit a París. L’exposició fa un repàs a les obres més famoses de Banksy, un referent mundial de l’street art. Banksy ha deixat el seu treball sobre parets del Regne Unit, París, els Estats Units o Israel. Són desenes de grafits que van apareixent, de sobte, en algun mur. No estan signats, però el seu estil és inconfusible. A l’exposició hi veurem un centenar de reproduccions dels seus dibuixos.

The World of Bansky a Barcelona
Sweep it under the carpet. “Escombrem sota la catifa, reprimint els desitjos il·lícits, i els dissimulem entre les parets que ens acullen.” (text exposició). /© Gg
The World of Bansky a Barcelona
Les línies no sempre són rectes… /© Gg
The World of Bansky a Barcelona
…ni tampoc ho és la policia, /© Gg
The World of Bansky a Barcelona
I si no es pot jugar a pilota al carrer, a què es pot jugar? /© Gg
TOT UN ENIGMA

Encara ningú sap del cert qui és Banksy. Se sap que va néixer al 1974 i que va créixer a Bristol, al Regne Unit. Home o dona? Professió? Com vesteix? A quines hores fa els murals? Gamberro o artista? Perquè amaga la seva identitat real a la policia, als mitjans de comunicació i als seus seguidors? No em digueu que un personatge així no desperta curiositat? Siguis adult o adolescent!

The World of Bansky a Barcelona
El grafiter actua a les fosques, amagat sota una caputxa, perquè ningú el reconegui. /© Gg

O sigui, un paio fa un dibuix a una paret qualsevol, una tàpia, un mur d’una ciutat, i es converteix en un “artista urbà”. No s’ha de denunciar per brut i vàndal? Doncs no. Els grafits també són art. En definitiva -diu el meu adolescent-, el primer art que va existir, el rupestre, ja era a les parets. I tenia missatge. A més, l’art urbà és gratuït, només et demana que el miris i reaccionis.

Banksy denuncia a les parets la pèrdua d’identitat de l’ésser humà i la destrucció del veritable concepte de l’art. Denuncia les injustícies i les guerres inútils. I l’angoixa d’una societat que tritura tots els seus valors. Creieu que això ho capten els nostres adolescents? Si, rotundament.

The World of Bansky a Barcelona
Pintar grafits és un crim? És vandalisme? O és un mitjà d’expressió? /© Gg
The World of Bansky a Barcelona
The World of Bansky a Barcelona
Les rates són una de les imatges habituals de Banksy. Les pinta per tot arreu. /© Gg
The World of Bansky a Barcelona
Sobre murs, sota ponts, al costat de cabines de telèfons…aquestes són de París. /© Gg
The World of Bansky a Barcelona
L’ART ÉS CREACIÓ I DESTRUCCIÓ!

Banksy ha fet créixer la seva fama deixant murals en els llocs més insospitats i fent happenings sorprenents. A vegades modifica fotografies, logos o imatges conegudes. D’altres, fa dibuixos integrats amb l’entorn, com murs que es transformen en catifes. Són molt conegudes les rates que, periòdicament, han anat apareixent a París, properes al riu Sena, on n’hi viuen moltes de veritat. Alguns dels seus dibuixos els ha penjat, sense permís, a les sales de grans museus. I han passat dies fins que algú els ha descobert. A un parc d’atraccions de Disney hi va deixar una escultura d’un presoner de Guantánamo.

També va ser impactant l’autodestrucció d’un dels seus quadres, en directe, a la conegudíssima casa de subhastes Sotheby’s: just després d’haver-se venut, es va engegar un mecanisme que estripava el dibuix! El mite no ha fet més que créixer i créixer. I ara, cada cop que algú descobreix un mural de Banksy en algun mur de qualsevol part del món, és notícia!

The World of Bansky a Barcelona
Israeli & Palestinian Pillow Fight / Guerra de coixins palestinoisraeliana /© Gg
LES PITJORS VISTES DEL MÓN

Aquest dibuix d’una guerra de coixins és a una de les parets de l’hotel The Walled Off a Betlem. Des d’establiment es pot veure el mur construït pel govern israelià per aïllar els palestins de Cisjordània, l’anomenat mur de la vergonya. Es tracta d’una barrera de 700 quilòmetres que Israel assegura que ha aixecat per evitar atacs terroristes. Però ha estat denunciada reiteradament a nivell internacional per atemptar contra els drets humans dels palestins. Banksy s’ha sumat a les denúncies promovent aquest hotel que es publicita com el que té les pitjors vistes del món, perquè des de totes les habitacions es veu l’altíssima tanca de formigó . The Walled Off Hotel es va estrenar al 2017 i des de llavors multitud de fans de l’street art han visitat Betlem per conèixer l’establiment i buscar al mur els grafits de denúncia que Banksy hi ha anat pintant.

The World of Bansky a Barcelona
Banksy ha dibuixat nou grafits al mur de Betlem, després que la Cort Penal Internacional de la Haia va condemnar aquesta enorme barrera hermètica construïda per Israel. /© Gg

Voleu saber-ne més, d’aquest misteriós artista? Ha editat uns quants llibres, amb imatges dels seus treballs a diferents països i comentaris propis. “Banging your head against a brick”, “Existencilism”, “Cut it out” i “Wall and Piece”. A Espacio Trafalgar també venen un ampli catàleg sobre totes les obres que es poden veure a l’exposició.

The World of Bansky a Barcelona
Rage, Flower Thrower/Ira, llançador de flors. Aquest grafit és a Betlem, davant de l’hotel The Walled Off, al mur que separa Israel de Palestina. En comptes de tirar pedres… /© Gg
  • LLOC. Espacio Trafalgar, carrer Trafalgar 32, Barcelona
  • HORARIS. De dilluns a diumenge, de 10:00 a 20:00
  • FINS QUAN? Finals de 2020
  • ENTRADES. A taquilla o en línia.
  • PREUS. Entre 8€ i 12€. Fins a 6 anys gratuït
  • UN PLUS. Hi ha visita guiada disponible en diversos idiomes.
CÒMICS I FIDEUS

Aquesta visita a l’exposició de Bansky l’hem arrodonida amb un parell de parades més. Ja que som al barri, i que la cosa va de dibuix, aprofitem per acostar-nos fins a Norma Còmics, al passeig de Sant Joan, una de les botigues més top del sector, premiada internacionalment. Impossible marxar amb les mans buides d’allà, o sigui que, prepareu tarja de crèdit. Avisats esteu!

A mi em van molt els còmics europeus però el meu adolescent està en la fase Manga. I a la hora de dinar el desig és menjar ramen, una sopa típica japonesa que es mor de ganes de tastar. Al barri hi trobem el Takumi, una cadena de restaurants que explica la seva història al web com si fos una tira de còmic. Vaja, clavat! Avui menjarem aquesta contundent sopa japonesa amb fideus, carn o peix, verdures, salses i tot tipus de “topings”, com algues, bolets, ou o bambú.

No em digueu que no ens ha sortit un pla rodó!

Una de les especialitats de Takumi Ramen Kitchen
Caldo, fideus i una combinatòria infinita de verdures, peix, carn, salses, ous… /© Gg
Una de les especialitats de Takumi Ramen Kitchen
El Ramen és una especialitat japonesa que triomfa i atipa. Quantitat i varietat!. /© Gg

Leave A Reply

Navigate