Amor a Sant Benet de Bages

En els últims anys he visitat, en diverses ocasions, Món Sant Benet, entre Sant Fruitós de Bages i Navarcles. El trobo un lloc molt agradable, que no em cansa mai.  El monestir és fantàstic i l’entorn molt bonic. A més, la fundació que gestiona l’espai des de fa uns quants anys, té l’encert d’oferir visites guiades de temàtica diversa. Hi he estat seguint els passos dels monjos que van fer créixer el monestir medieval. M’he passejat pels horts que l’envolten, on es conreen verdures i hortalisses tradicionals de la comarca. Un capvespre d’estiu recordo que vam perseguir els personatges màgics de la companyia Gog i Magog entre els murs de pedra.

Aquest cop ens han temptat les ànimes. Les d’un pintor i una venedora ambulant, que ronden pels jardins, el claustre i les galeries de Sant Benet.

Que hi fa una taula tan ben parada al claustre de Sant Benet? De qui són el barret i el xal? /© Gg
Que hi fa una taula tan ben parada al claustre de Sant Benet? De qui són el barret i el xal? /© Gg

RAMON CASAS I LA MIRADA DE JÚLIA
La cita és als jardins, darrera l’absis, quan el sol fuig i el monestir queda envoltat per les ombres… “I no hem de portar llanterna, com a les colònies?” Doncs no, no ens caldrà, família. Perquè em penso que tot el recorregut estarà il·luminat amb espelmes i llums tènues. De fet, aquesta és la gràcia. Avui ens explicaran la relació que va tenir el pintor modernista Ramon Casas amb Sant Benet de Bages. Aquí hi va venir amb el seu gran amor, la Júlia, i com que la història és molt romàntica, doncs l’ambientació també. “Val, però no farà por, la foscor, no?” Gens. Més aviat ho farà tot més màgic, més íntim i més…inspirador.

Comencem una visita que durarà una hora, narrada pels mateixos protagonistes, amb música, quadres i projeccions. I moltes, moltes espelmes…

Durant el recorregut apareixen molts dels quadres del pintor. Alguns inspirats per Sant Benet i altres per la Júlia. /© Gg
Trobem molts dels quadres del pintor. Alguns inspirats en Sant Benet i altres per la Júlia. /© Gg
El 2016 és l'any Casas. fa 150 anys que va néixer el pintor. /© Gg
El 2016 és l’any Ramon Casas. fa 150 anys que va néixer el famós pintor modernista. /© Gg

UN CLAUSTRE ROMÀNIC PER JUGAR A CUIT I AMAGAR
Resulta que el monestir benedictí de Sant Benet de Bages, molt pròsper  i influent durant l’edat mitjana,  va quedar abandonat a mitjans del segle XIX. Hi va haver la pesta, problemes amb els vassalls, incendis, pèrdua de poder… Al 1835 els monjos en van marxar definitivament i el recinte es va vendre. Els cants dels religiosos es van apagar i van ser substituïts pel soroll eixordador dels telers. Perquè a tocar del monestir i del riu Llobregat s’hi va instal·lar una important fàbrica tèxtil. L’Elvira Carbó, mare d’en Ramon Casas, n’era copropietària.

El riu Llobregat es va omplir de fàbriques i telers. De punta a punta. El Bages n’era ple. /© Gg
El riu Llobregat es va omplir de fàbriques i telers. De punta a punta. El Bages n’era ple. /© Gg

La família Casas-Carbó solia passar els estius, amb altres accionistes, a la torre de l’amo, una gran casa annexa a les naus de l’empresa. I aquí teniu el jove aspirant a pintor passant els estius a Sant Benet, amb tot un senyor monestir romànic, en estat ruïnós, com a sala de jocs. “Quan jugaven a amagar-se, a qui li tocava parar ho tenia complicat, eh!”

El lloc apassionava tant l’Elvira que va acabar comprant la propietat. Va fer restaurar les antigues cel·les dels monjos, va fer posar cuina i banys, aigua i electricitat.

Sant Benet es convertir en la seva residència d’estiueig.

L’arquitecte Josep Puig i Cadafalch va dirigir les obres de restauració dels edificis i els jardins. /© Gg
L’arquitecte Josep Puig i Cadafalch va dirigir les obres de restauració dels edificis i els jardins. /© Gg
De ben jove, en Ramon ja va començar a pintar els paisatges que envolten el monestir. /© Gg
De ben jove, en Ramon ja va començar a pintar els paisatges que envolten el monestir. /© Gg

EL PINTOR I LA VENEDORA DE FLORS
El Ramon no havia de patir pels diners, perquè la família en tenia de sobres. Així que va poder dedicar-se a pintar, que era el que més l’apassionava. Moltes vegades es va inspirar en el campanar de Sant Benet, l’absis, el claustre, els jardins…

També va viatjar molt, per tot Espanya, cap a París. Va dibuixar cartells i postals, caricatures i retrats, escenes de l’ambient intel·lectual modernista que freqüentava. Fins que un dia, passejant per la Rambla de Barcelona, es va creuar amb la Júlia. Ella era una jove venedora ambulant, de flors i loteria, amb la mirada més intensa que havia vist mai.

Des d’aquella trobada, el pintor només va tenir ulls per a ella. /© Gg
Des d’aquella trobada al carrer, el pintor només va tenir ulls per a ella, per a la Júlia. /© Gg

“I es van fer nòvios, oi?” Doncs si. I més que això. La Júlia Peraire va ser la musa d’en  Ramon. No es cansava de pintar-la, hipnotitzat per aquells ulls foscos. Van viure una història d’amor intensa, apassionada i molt mal vista per la família Casas-Carbó. Ella era molt més jove que ell i no tenia ni ofici ni benefici! Malgrat tot, la parella va seguir junta molts anys, a Barcelona, a Sant Benet o fent alguns viatges.

Els detalls…els expliquen molts dels quadres de Casas, on la mirada de Júlia té una força i una expressió immensa. I també us els explicaran els mateixos protagonistes de la història, mentre feu el tomb pels llocs on es van fer carícies, van tenir llargues converses o van prendre la fresca: la galeria del monestir, el claustre, els patis…

En l’obra pictòrica de Ramon Casas almenys hi ha 45 quadres relacionats amb San Benet i els seus voltants. /© Gg
En l’obra de Casas almenys hi ha 45 quadres relacionats amb Sant Benet i el seu entorn. /© Gg
I com va acabar la història d’en Ramon i la Júlia? Va, això no us ho explico. Els finals no s’expliquen mai! /© Gg
I com va acabar la història d’en Ramon i la Júlia? Va, això no us ho explico. Els finals no s’expliquen mai! /© Gg

EL TEMPS DE LES ÀNIMES
La visita guiada “Ramon Casas i la mirada de Júlia” forma part de la programació d’aquesta  tardor de Món Sant Benet, “El Temps de les Ànimes”. Nosaltres hi hem anat coincidint amb Tots Sants i ens hem trobat la plaça del monestir plena d’artesans. Hem berenat xocolata amb melindros i hem tastat ametlles garrapinyades. Hem pogut veure la traça d’una cistellera, un ferrer, un neuler, un constructor de ruscos d’abelles, unes puntaires…

Aquest dia s’hi podien fer galetes, treballar figures de feltre, fer experiments amb la llum…

I comprar espelmes, taronges, perfums, mel, ungüents, miralls, bufandes, gominoles, verdures, pa, llibretes…

Un mercat molt animat i plàstic, sobretot en caure la nit, quan desenes de petites bombetes il·luminen la plaça. Segur que en Casas n’hauria fet un quadre.

fotos-blog-ok-ramon-casas-st-benet-10 fotos-blog-ok-ramon-casas-st-benet-2 fotos-blog-ok-ramon-casas-st-benet-7fotos-blog-ok-ramon-casas-st-benet-1


fotos-blog-ok-ramon-casas-st-benet-4

Podeu veure més fotos d’aquesta sortida en aquest àlbum: Sant Benet de Bages a la tardor.

HEU DE SABER QUE:

-MÓN SANT BENET. És un projecte cultural, turístic i gastronòmic gestionat per la Fundació Catalunya La Pedrera. A la mateixa finca hi ha el monestir medieval, les estances modernistes, el centre internacional de recerca en cuina ALICIA, l’Hotel Món, l’edifici de La Fàbrica amb diversos serveis turístics i de restauració, i la Casa de l’Amo que acull sales de congressos. A tots els espais s’hi fan activitats constantment. Així que és bo que aneu consultant l’agenda!
-“RAMON CASAS I LA MIRADA DE JÚLIA”. És una proposta temporal. S’ofereix aquest 2016 en motiu de l’any Ramon Casas, quan els celebren els 150 anys del seu naixement. La ruta guiada es  fa del 15 d’octubre al 26 de novembre,  a les set de la tarda. Dura una hora i es visiten diverses estances de la finca, com el celler, la galeria, algunes habitacions, el claustre i els patis. No s’entra, però, a l’església. Al final, hi ha un petit refrigeri.
-ALTRES VISITES. Món Sant Benet ofereix altres visites guiades: la medieval, la modernista, la pujada al campanar, visita a la Fundació Alícia, un tomb pels horts. També n’hi ha una dissenyada especialment per a famílies. Consulteu horaris i preus a la web. Hi ha moltes possibilitats! Podeu trucar al 93.875.94.01 o enviar un correu a info@monstbenet.com
-ENTRADES. Per assistir a la majoria d’activitats cal confirmar assistència. Es poden comprar les entrades anticipades a la web de Món Sant Benet o a la recepció de l’espai. Les entrades per “Ramon Casas i la mirada de Júlia” valen 14€ els adults i 7€ els nens de 5 fins a 12 anys.
-EL TEMPS DE LES ÀNIMES. És la proposta de tardor de l’espai. Fins el 27 de novembre hi ha activitats tots els caps de setmana. Hi ha tallers de cuina i els restaurants fan menús especials.
-EL MERCAT. En aquest cas es feia el dia 30 d’octubre, coincidint amb Tots Sants. Però a Sant Benet se’n fan en altres èpoques, només cal que estigueu atents a l’agenda.
-COM HI ARRIBEM? L’espai està situat a la carretera que enllaça Sant Fruitós de Bages i Navarcles. Quan es troba l’indicador, s’agafa un camí rural asfaltat fins el monestir. En transport públic hi ha un bitllet combinat de Ferrocarrils i un autobús de Transbages. També s’hi arriba amb la línia R4 de Rodalies Renfe.

Leave A Reply

Navigate