L’Arborètum d’Espinelves

Crec que, almenys un cop a la vida, tots nosaltres hem anat de visita a Espinelves, a Osona. I probablement hem marxat carregats del poble amb un arbre. Si o no?

Aquest post no va de la popularíssima Fira de l’Avet, que es fa a principis de desembre. Però si que parlarem d’arbres. Aquests, però no us els podreu emportar a casa. Primer perquè no us cabrien enlloc! Però sobretot perquè són una joia, un tresor, són arbres únics, centenaris.

Els anem a trobar a la finca de Masjoan.

Aquí hi trobareu alguns dels arbres més ancians i alts de Catalunya. /© Gg
Aquí hi viuen alguns dels arbres més alts, ancians i espectaculars de Catalunya. És un bosc màgic! /© Gg

 

ELS ARBRES MÉS ALTS DEL MÓN
Avui fem una excursió curta per l’Arborètum de Masjoan, un lloc ple d’arbres monumentals. Sequoia gegant, Avet de Vancouver, Cedre del Líban, Pi de l’Himàlaia…Fins a 58 espècies diferents de coníferes de tot el món.  Però, què hi fan a Espinelves aquests arbres?

La visita val la pena només per visitar l'entorn del mas./© Gg
La visita val la pena només per visitar l’entorn del mas./© Gg

Ens ho explica en David Masferrer, membre de la família propietària de la casa des de fa molts anys. Ell rep les visites a l’entrada del mas i fa una petita introducció sobre la història de l’Arborètum. Resulta que aquesta espectacular arbreda existeix gràcies a la curiositat d’un avantpassat seu, en Marià Masferrer.

Abans de començar a caminar, una explicació sobre el lloc on som. /© Gg
Abans de començar a caminar, una explicació sobre el lloc on som. /© Gg

UNA AVENTURA MÉS ENLLÀ DEL MAR
Masjoan és una masia preciosa, del segle XII. La família Masferrer hi viu des del 1710. Sempre han sigut gent molt emprenedora, lligada al territori, però també curiosa. Alguns dels Masferrer van viatjar molt, sobretot en Marià. Era naturalista i botànic. Va estudiar profundament la fauna i la flora del Montseny i les Guilleries. Però també va atrevir-se a viatjar, lluny, molt lluny. Va voler descobrir Amèrica i altres punts del planeta. I va quedar impressionat  pels enormes arbres que va anar trobant en les seves sortides. Va tornar a casa amb llavors de moltes espècies. I aquí les va fer germinar. Algunes no es van adaptar, però altres van començar a créixer i créixer…

En aquest bosc hi ha la sequoia gegant més ample de Catalunya. /© Gg
En aquest bosc hi ha la sequoia gegant més ample de Catalunya. És espectacular! /© Gg

En Marià va plantar la majoria d’arbres entre el 1860 i 1911. O sigui, són centenaris. Tot i que, si tenim en compte que algunes sequoies poden arribar als 3000 anys,  els d’Espinelves són encara criatures. Tot i així, criatures altes, de 40 i 50 metres!

La ruta és apta per a totes les edats. Pels nadons, millor motxilla que cotxet. /© Gg
La ruta és apta per a tothom. Amb nadons, millor motxilla que cotxet. /© Gg
Aquests arbres s’enfilen amunt, molt amunt! /© Gg
Aquests arbres s’enfilen amunt, molt amunt! /© Gg
Molts dels arbres superen els 40 metres d’alçada. /© Gg
Molts dels arbres superen els 40 metres d’alçada. /© Gg

EXCURSIÓ ENTRE GEGANTS VERDS
Podrem veure tots aquests arbres fent una petita excursió per l’Arborètum. En David ens ha donat un fulletó amb el recorregut i la situació dels més interessants. I fem una passejada tranquil·la i sorprenent, entre gegants. A la finca hi ha set arbres catalogats de monumentals: sequoia gegant, avet del Montseny, cedre atlàntic, teix, castanyer d’índia, til·ler i alzina. A veure si els trobem tots!

Set exemplars estan catalogats d’arbres monumentals per la Generalitat de Catalunya. /© Gg
Doncs aquí ja n’hi ha un! Aquesta alzina de braços cargolats,  /© Gg
Els arbres són terapèutics. Una gran abraçada ens dona energia! /© Gg
Els arbres són terapèutics. Els fem una gran abraçada i ens transmeten la seva energia! /© Gg
La ruta és molt agradable i bonica. En qualsevol època de l’any. /© Gg
La ruta és molt agradable i bonica. En qualsevol època de l’any. /© Gg

UN AVET…DIFERENT
Al Masjoan fa molts anys que es dediquen a la producció forestal. Són especialistes en el conreu d’avets de Nadal. De fet, van ser pioners, als anys 60, en la comercialització d’aquests arbres. Van plantar avets a les feixes on sempre havien sembrat patates, i van trobar que s’hi adaptaven bé. Altres pagesos els van seguir i, des de llavors,  els vivers d’arbres de Nadal es van convertir en una important activitat econòmica per la gent de Les  Guilleries.

Atenció! Aquesta és una excursió al món dels gegants! /© Gg
Atenció! Aquesta és una excursió al món dels gegants! /© Gg

I una curiositat. Al Masjoan van descobrir una nova varietat, híbrida, d’avet. A la finca hi ha tants arbres diferents, de tantes procedències, que la natura en va fer una mescla. Els Masferrer es van adonar que, al mig del bosc,  hi creixia un arbre diferent. El van fer analitzar i els científics van determinar que s’havia produït una hibridació natural entre les pinyes de l’Abies pinsapo, un avet d’Andalusia, i el pol·len de l’Abies alba, autòcton del Montseny. El nou arbre es van batejar amb el nom d’Abies masjoanis. A la finca en podreu veure exemplars que superen els 30 metres d’alçada!

El bosc convida a fer-hi un passeig tranquil i relaxant. /© Gg
El bosc convida a fer-hi un passeig tranquil i relaxant. /© Gg

Si voleu veure més fotos de la ruta:  Àlbum Arborètum Masjoan

I si voleu escoltar la versió ràdio del post:  Podcast “On Anem Família?”  a Ràdio Ciutat de Vic

HEU DE SABER QUE:

-Com arribar: L’Eix Transversal, la C-25, és la manera més ràpida d’arribar a Espinelves. Hi ha un sortida directa al poble. Masjoan és als afores, pel cantó de Vic. Està indicat.
-El recorregut.  Molt fàcil, un sender circular sense complicacions. A ritme de nens, i observant els arbres, trigareu 30 o 45 minuts.
-Horaris: de dilluns a diumenge, de 10 a 20h
-Preu de la visita: 3 euros per persona. Gratuït pels menors de 16 anys. Es fan preus especials per a grups. Feu reserva!

I A MÉS A MÉS!
Vam fer aquesta excursió per celebrar l’aniversari d’un familiar. Ens vam acostar a Masjoan al matí, tota una colla de petits i gran. I després vam anar a dinar a La Quadra, un local especialitzat en reunions de grups. El gestiona l’empresa de càtering Planes Bones, de Vic. Ens van fer una dinar boníssim a base de carn a la brasa! És al mig d’Espinelves, té un bon jardí per a les criatures i just davant de la casa surt un sender que porta a l’Arborètum. Un bon pla, oi?

Hora de dinar, a La Quadra, al mateix poble d’Espinelves. /© Gg
Hora de dinar, a La Quadra, al mateix poble d’Espinelves. /© Gg
Menú d’avui: carn a la brasa. I un bon glop d’aires sans de Les Guilleries! /© Gg
Menú d’avui: carn a la brasa. I un bon glop d’aire sa de Les Guilleries! /© Gg
No hem caminat gaire, però hem fet gana igual! /© Gg
No hem caminat gaire, però igualment hem fet gana! /© Gg

 

1 Comment

  1. Pingback: Els gegants del bosc – Slowing Catalunya

Leave A Reply

Navigate