La Foradada de Cantonigròs

És una d’aquelles excursions per triomfar. Vagis amb qui vagis i a qualsevol època de l’any. Un gran salt d’aigua, un enorme forat a la roca, un gorg transparent, i tot envoltat de bosc. El paisatge fa la seva màgia!

La Foradada de Cantonigròs

“Pel camí no veiem res, només arbres i roques. Hem sentit soroll d’aigua i de cop i volta ha aparegut la cascada. Espectacular, com havíem sentit dir!”

Excursionista sorprès

Triem un dia fred d’hivern per fer aquesta excursió pel Cabrerès, a la comarca d’Osona. Els més caminadors arriben a La Foradada pel poble de l’Esquirol, però nosaltres tenim el dia “adolescent poc inspirat”, així que triem la ruta més curta, habitual i concorreguda. Deixem el cotxe a tocar del camp de futbol de Cantonigròs i seguim els senyals. Busquem una cascada, així que hem de trobar un riu o riera. I això vol dir tirar milles, sender avall. La tornada, amb pujada i gana, serà distreta!

Roca Foradada de Cantonigròs
L’excursió està ben senyalitzada i els camins transitats. No té pèrdua. /© Gg
Roca Foradada de Cantonigròs

Amb vint minuts –una mitja hora amb nens més petits-, en tenim prou per arribar a la riera de les Gorgues. Durant tota aquesta estona hem estat caminant entre alzines i roures, algun castanyer. Al tram final, la vegetació canvia, i també el clima. Tot es fa més humit i fred. El sender és més estret i costerut, protegit amb baranes als llocs més aeris. Se sent córrer l’aigua.

El saltant d’aigua de La Foradada apareix de sobte.

La Foradada de Cantonigròs
La vegetació protegeix l’indret i amaga La Foradada fins l’últim moment. /© Gg
La Foradada de Cantonigròs
UN ESPAI NATURAL MOLT SINGULAR

Vaja, sens dubte un lloc d’aquells que et fan exclamar un “Uaau” espontani. Als nostres peus, un gorg de dimensions generoses, una cascada d’una vintena de metres i una muralla de pedra que fa que aquest lloc quedi protegit. La muralla, però, té una bona obertura, una mena de finestral natural que deixa veure el bosc del darrera la paret. Fàcil deduir d’on ve el nom d’aquest lloc.

La Foradada de Cantonigròs
La roca foradada, un gran finestral obert a la pedra, deixa passar el sol cap al gorg. /© Gg

La Foradada de Cantonigròs l’han descrit de moltes maneres: és un lloc màgic, una postal, l’escenari de conte de fades, un gorg de fantasia on viuen les dones d’aigua…no els falta raó a tots aquests comentaris. Nosaltres ens el trobem mig gelat, la riera baixa amb poca força i la cascada és plena de caramells. Així que, en el nostre cas, ens trasllada una mica al món “Frozen”.

La Foradada de Cantonigròs
És un lloc fascinant a qualsevol època de l’any. /© Gg
La Foradada de Cantonigròs
Avui no hi posarem ni un peu, però a l’estiu hi ha gent que es banya al gorg. /© Gg
La Foradada de Cantonigròs
ALLARGAR L’EXCURSIÓ

Al peu de la gran paret de pedra hi ha un sender que seguim, riu avall. Dona la volta a tota la muralla. I va a parar a l’altra banda del gran forat. Des d’aquí, la visió del gorg i la cascada és ben diferents, però igual de bonica. Diuen que al fons d’aquestes aigües transparents hi viuen dones d’aigua. Però, per veure-les, es necessita fer molt silenci per no espantar-les i confiar en la sort.

Si teniu esperit aventurer, podeu seguir el camí, que us portarà al capdamunt de la cascada. Alerta, però, si aneu amb criatures petites o teniu vertígen, perquè pot ser perillós. Hi ha algun tram estret que s’alça sobre el riu i no està protegit. També hi ha un pas equipat amb cordes i cadenes.

La Foradada de Cantonigròs

La tornada a l’aparcament es fa pel mateix sender, podeu comptar uns quaranta-cinc minuts de recorregut, perquè ara tot és pujada. Aquesta és una excursió curta, de mitja jornada, així que podeu aprofitar la resta del dia per anar a dinar o visitar Cantonigròs, o algun altre dels pobles bonics del Cabrerès.

QUÈ HEU DE SABER
  • ARRIBAR. Per la C-25, l’Eix Transversal, sortida de Roda de Ter. Seguir per la C-153 en direcció Cantonigròs. En arribar al poble, aparqueu al costat camp de futbol. Ja hi ha indicacions del camí.
  • DIFICULTAT. Fàcil, per a totes les edats. Però tingueu en compte que es tracta de baixar al riu. La tornada té alguna pendent dura. Paciència i cames.
  • DISTÀNCIA. 2,5 quilòmetres, anar i tornar pel mateix sender.
  • HORARI. 30 minuts anada, 45 minuts tornada.
  • DESNIVELL. 50+
  • SENYALITZACIÓ. No té pèrdua, perquè hi ha molts cartells. Inicialment es segueixen les marques vermelles i blanques del GR-151, que va cap a l’Esquirol. L’últim tram està senyalat amb el nom de La Foradada. És el tros més dret i pedregós del recorregut.
  • ALERTA AMB. Si ha plogut o és època de gel, aneu amb compte amb algunes pedres, que poden relliscar. L’últim tram de sender està protegir amb tanques de fusta, però igualment vigileu els més petits.
  • QUAN ANAR-HI. Qualsevol època de l’any és bona per fer aquesta excursió. Però heu de saber que és un lloc molt conegut i en certs caps de setmana hi trobareu molta gent, sobretot a l’estiu.
  • UN PLUS. Si aneu amb autocaravana, hi ha un aparcament per vosaltres, a l’altre costat del camp de futbol.
  • I DESPRÉS. Val la pena donar un tomb per Cantonigròs. Té un parc senzill i bonic al costat de la parròquia de Sant Roc. Si voleu anar més lluny, Rupit i Tavertet també són dos pobles de postal.

Leave A Reply

Navigate