Família Intrèpida I

Sou una família intrèpida?
Que, què vull dir amb intrèpida? Segons el diccionari, “intrèpid” vol dir “que no tem els perills”. Però no cal anar tan enllà. Em refereixo a aquella gent a qui li va la descoberta de racons nous, que és curiosa de mena i que té preguntes sobre tot i per a tothom, no li fa res arremangar-se ni embrutar-se, tasta qualsevol menjar i a la motxilla porta les quatre coses imprescindibles per entomar qualsevol aventura  (crema solar, un impermeable, tirites i aigua).

Si vosaltres sou d’aquests, hi ha algú que us busca. En concret, els Albergs Costa Brava-Pirineu de Girona. Acaben d’estrenar un programa de cap de setmana que anomenen Família Intrèpida. Inclou l’allotjament, els menjars i un munt d’activitats arrelades al territori. Només cal que trieu destí i tema. Què us agrada més? Fer pa? Buscar sirenes? Inventar pocions màgiques? Resoldre misteris?

En aquest post us explico la nostra experiència com a família intrèpida a la vila ripollesa de Sant Joan de les Abadesses. Ja us avanço que l’única cosa que no trobareu al text és avorriment.

El pont vell, que creua el riu Ter i uneix les dues bandes de Sant Joan de les Abadesses. /© Gg
El pont vell, que creua el riu Ter i uneix les dues bandes de Sant Joan de les Abadesses. /© Gg

L’ALBERG RURAL RUTA DEL FERRO
Una família intrèpida gaudeix amb les novetats
I nosaltres ens estrenem en això d’allotjar-nos, tota la família, en un alberg. Signem en el registre d’hostes i recollim els llençols. A casa, als nens els fa certa mandra fer-se el llit. Però aquí és tota una aventura! I l’habitació s’arregla ràpid, perquè ja tenen l’ull posat en una sala de jocs que comença a omplir-se de criatures. Passa el mateix a l’hora dels menjars. Cadascú s’ha de recollir la safata, reciclar les deixalles i posar els estris bruts a les piles per rentar. No sento ni una protesta… Vaja, com a casa.

El primer que fem a l’alberg: els llits. /© Gg
El primer que fem en arribar a l’alberg: els llits. /© Gg

Tots els albergs són diferents i tenen un encant propi. L’alberg rural Ruta del Ferro ocupa un antic magatzem de trens, al Parc de l’Estació. Aquesta era una zona minera, que necessitava el ferrocarril per treure el material. Quan les mines van tancar, però, tot va acabar abandonat. El turisme els ha donat un nou ús. El recorregut del tren, des de Ripoll i fins a Ogassa, és ara la via verda de la Ruta del Ferro i el Carbó. L’antiga estació de Sant Joan s’ha convertit en un restaurant, i el magatzem de mercaderies, en l’alberg.

Els noms de les habitacions de l’alberg fan memòria d’aquesta història: Mina Dolça, Estació, Catenària, Carbó… I també recorden llocs i personatges que coneixerem aquests dies: Abadesses, Comte Arnau, Via Verda, Taga, Malatosca, Serra Cavallera

 A nosaltres ens toca l'habitació Cap d'Estació. /© Gg
A nosaltres ens toca l’habitació Cap d’Estació. /© Gg
L’Aberg està situat al Parc de l’Estació, a tocar de la via verda. /© Gg
L’Aberg està situat al Parc de l’Estació, a tocar de la via verda. /© Gg

EL MOLÍ PETIT DE SANT JOAN
Una família intrèpida està disposada a embrutar-se les mans
Davant nostre, els ingredients: farina, oli, aigua, sal i un polsim de llevat. “Tothom porta les mànigues arremangades?” Doncs ja podem començar a mesclar-ho tot. La primera activitat intrèpida que ens han proposat aquest cap de setmana és fer pa. Barregem, amassem, fem boles i després formes. La Maria, educadora a l’ Ecomuseu del Molí Petit , s’encarrega d’encendre el forn. I mentre esperem que el pa es torri, ens guia pels racons més interessants de l’edifici.

BLOG FAMÍLIA INTRÈPIDA-càmera 16 (54) OK BLOG FAMÍLIA INTRÈPIDA-càmera 16 (53) OK BLOG FAMÍLIA INTRÈPIDA-càmera 16 (55) OK
El molí el van construir al segle XIV. Aquí es triturava tot el blat que feia falta al monestir de Sant Joan de les Abadesses. Molts pagesos del terme també hi portaven les seves collites. Va funcionar fins Al 1970, quan una esllavissada va fer malbé el canal d’aigua que omple la bassa. Llavors ja no donava rendiment i va quedar abandonat.

El Molí Petit està situat al costat de la riera d’Arçamala. /© Gg
El Molí Petit està situat al costat de la riera d’Arçamala. /© Gg
Va ser dels últims molins fariners hidràulics que van funcionar a Catalunya. /© Gg
Va ser dels últims molins fariners hidràulics que van funcionar a Catalunya. /© Gg

El Molí Petit és ara un ecomuseu on aprenem com era la feina del moliner, donem menjar a les gallines i ens fixem en quins animalons habiten la bassa. I ens emportem dos records emocionants. El primer, quan la Maria obre la comporta de l’aigua que fa moure les rodes del molí, el raig surt amb molta potència i ens esquitxa a tots!

BLOG FAMÍLIA INTRÈPIDA-càmera 16 (105) OK BLOG FAMÍLIA INTRÈPIDA-càmera 16 (109) OK

I el segon, quan traiem el nostre pa del forn, torradet i amb una olor deliciosa. L’hem fet amb les nostres mans i ara no tenim espera perquè vagi directe a la panxa!

BLOG FAMÍLIA INTRÈPIDA-càmera 16 (64) OK
Ens ha quedat un pa… molt creatiu, oi? /© Gg
BLOG FAMÍLIA INTRÈPIDA-càmera 16 (111) OK
També ens ha quedat prou bo! /© Gg

LA VIA VERDA DEL FERRO I EL CARBÓ
Una família intrèpida sua junta i no es queixa de les pujades…o sí
“A veure, qui anirà a pedalar?” S’aixequen gairebé totes les mans. La Dolors, de l’alberg, ens obre el magatzem i va repartint bicis i cascos de totes les mides. Aquesta tarda anem a explorar la via verda, un dels principals atractius del Baix Ripollès. El recorregut és molt fàcil, gairebé pla. La major part de la via està asfaltada i equipada amb bancs, tanques i cartells. I té un munt de distraccions: ens aturem a saludar les vaques, a beure aigua fresca d’una font, a fotografiar el paisatge. Al final se’ns farà curta i tot!

BLOG FAMÍLIA INTRÈPIDA-càmera 16 (130) OK
El parc és un anar i venir de bicicletes. Unes venen de Ripoll i altres marxen cap a Ogassa. /© Gg

El recorregut sencer té uns catorze quilòmetres, entre Ripoll i Ogassa, on hi havia els jaciments de carbó. S’utilitzava un tren de via ampla, un tren de vapor i un sistema de vagonetes aèries per transportar el mineral. Hi havia magatzems, forns i fàbriques, i molt moviment de treballadors. Fins que les mines van tancar el 1967 i tot va quedar quiet, parat en el temps. La via negra del carbó, però, s’ha transformat en via verda.

BLOG FAMÍLIA INTRÈPIDA-càmera 16 (128) OK
Ens creuem amb altres ciclistes com nosaltres, patinadors, corredors i gent que hi passeja. /© Gg

Hora de berenar. Els petits estan cansats i tornen cap a l’alberg. Però hi ha algun ganàpia amb ganes de seguir pedalant. Ens adverteixen que, des de Toralles, hi ha un parell de pujades fortes fins arribar a Ogassa. I què? La curiositat guanya la mandra. I encara que sigui empenyent la bici, arribarem a les mines!

BLOG FAMÍLIA INTRÈPIDA-càmera 16 (134) OK
Tenim ganes de saber què amaga la Serra Cavallera. /© Gg

I què hi ha cap dalt de la muntanya, més enllà dels camps on el bestiar pastura plàcidament? Doncs us ho explico en un nou post.

Segona part de l’aventura: Família Intrèpida a Sant Joan de les Abadesses, segona part.

Més fotos de l’experiència: Àlbum de Fotos de la Família Intrèpida-Primera Part.

ES FA SABER QUE:

EL PROGRAMA FAMÍLIA INTRÈPIDA. Es tracta d’una experiència de cap de setmana que inclou l’allotjament a l’alberg en una habitació familiar, els àpats i activitats diverses amb monitors especialitzats. Totes les propostes estan lligades al territori i estan relacionades amb la natura, la història, els costums o les llegendes de la zona.

ELS ORGANITZADORS. Són els Albergs Costa Brava-Pirineu de Girona. Es tracta de quatre establiments molt actius. Cadascú ha dissenyat un programa basat en el seu propi entorn i l’ofereixen en diferents caps de setmana.
*L’alberg Ruta del Ferro de St. Joan de les Abadesses, organitza “La vida a les muntanyes”.
*L’alberg Costa Brava de Llança, organitza “Pirates a la vista!”.
*L’alberg Vall d’en Bas de Sant Esteve d’en Bas, organitza “Les bruixes del Mallol”.
*L’Alberg de Banyoles, organitza “Els secrets de l’Estany”.

DATES I PREUS. El programa es realitza amb un grup mínim d’unes 16 persones. Podeu ser un grup d’amics o famílies diverses que coincidiu aquell cap de setmana. Cada alberg té la seva pròpia agenda, però entre el maig i el juny trobareu activitats cada cap de setmana. El preu és de 53€ nens de 4 a 13 anys, i 89€ a partir de 14 anys i adults. De 0 a 3 anys és gratuït.

ALBERG RURAL RUTA DEL FERRO. Té una capacitat de 86 places, distribuïdes en habitacions de 4, 5 i 9 persones, totes amb bany i calefacció. Té tres sales d’esbarjo i dos menjadors. Està a peu de via verda i d’un enorme parc amb jocs infantils. Lloguen bicicletes. Tanquen el mes de gener.

SANT JOAN DE LES ABADESSES. Carretera C-17 fins a Ripoll. I després per la N-260, en direcció Camprodon. No us perdeu la vila vella amb les seves cases de colors, el Palau de l’Abadia, el pont vell o el Parc de la Muralla. Sant Joan és ple de places amb terrasses, fonts i camins per fer a peu. Trobareu més idees a la web de l’ Oficina de Turisme .

ECOMUSEU EL MOLÍ PETIT. És un centre d’interpretació dels molins hidràulics i l’ecosistema fluvial. Podeu consultar les visites a l’agenda del Centre d’Educació Ambiental Alt Ter . Aquesta associació d’educadors ambientals fa moltes altres activitats de descoberta al Ripollès.

LA VIA VERDA DEL FERRO I EL CARBÓ. Uneix Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Ogassa. Té uns catorze quilòmetres de recorregut. Està pavimentada, excepte el tram Toralles-Ogassa, el més costerut de tots. Trobareu totes les dades de la ruta a la web de les Vies Verdes de Girona .

Comments are closed.

Navigate