Els Jardins Artigas

Una de les coses que més m’apassionen quan surto a conèixer món és trobar racons especials en llocs insospitats. La dehubicació sempre aporta valor afegit, penso. És el cas dels Jardins Artigas, a la Pobla de Lillet. Quan tothom situa Gaudí i la seva obra magnífica i sorprenent a la ciutat de Barcelona, resulta que trobem la seva petja a tocar d’una antiga fàbrica tèxtil, a l’Alt Berguedà. Què hi fa aquí, això?

L'entrada original dels jardins. S'hi accedeix per una rampa inclinada. A banda i banda, serps de pedra recargolades, amb la boca oberta. I cactus de ciment. /©Gg
L’entrada original dels jardins. S’hi accedeix per una rampa inclinada. A banda i banda, serps de pedra recargolades, amb la boca oberta. I cactus de ciment. /©Gg

Doncs resulta que aquest jardí és un regal. Un regal molt original que Antoni Gaudí va fer a la família Artigas, empresaris tèxtils, propietaris d’una de les fàbriques més pròsperes de la comarca. Durant una temporada, a principis dels segle XX, els Artigas van acollir l’arquitecte a casa seva, als afores de la Pobla de Lillet.

Gaudí es va haver d’instal•lar a la vall per feina. L’industrial Eusebi Güell li havia encarregat un xalet per allotjar els enginyers i treballadors que extreien carbó del Catllaràs. Com que les mines eren lluny del poble, convenia un edifici. Això volia dir per a Gaudí una bona temporada de feina i, en comptes d’instal•lar-se a una fonda, va estar dormint amb els Artigas. Per agrair-los la seva hospitalitat, els va dissenyar un jardí en un terreny que hi havia davant la casa i la fàbrica tèxtil, just a tocar del riu Llobregat.

L’arquitecte volia que el jardí fos molt fresc. Per això el va omplir d’arbres. /©Gg
L’arquitecte volia que el jardí fos molt fresc. Per això el va omplir d’arbres. /©Gg
Berenador. La taula i les cadires estan força separades. La vestimenta de les dones de l’època era voluminosa! /©Gg
Berenador. La taula i les cadires i el bancs estan força separats. Gaudí ho va fer expressament. La vestimenta de les dones de l’època era molt voluminosa! /©Gg

Els Artigas només havien de fer uns passos per deixar enrere el penetrant soroll dels telers i endinsar-se en un món fantàstic de pedra i aigua. M’admira la gran imaginació que tenia l’arquitecte, capaç d’agafar un còdol de riu i transformar-lo en un element aparentment viu. I la seva gran capacitat de fer les coses diferents. Només cal veure els ponts que serveixen per creuar el Llobregat. Quin és més original?

El pont dels Arcs. Les pedres gruixudes i tosques de la zona s'aixequen com si res per sobre els nostres caps. /©Gg
Creuant el riu Llobregat pel pont dels Arcs. La tanca està feta de troncs de ciment. Les pedres gruixudes i tosques de la zona s’aixequen com si res per sobre els nostres caps. /©Gg
Pont de l’Arc Coix. /©Gg
Pont de l’Arc Coix. Hi ha un bon desnivell! /©Gg

Per fer la visita més distreta, fem un joc, un sistema que també serveix per què la petita de la casa estigui atenta a tot allò que veu. Premi pel qui, al final del recorregut, recordi més personatges del jardí. N’hi ha un munt! Per començar, els Evangelistes, sant Lluc, sant Joan, sant Marc, representats respectivament per la figura d’un bou, una àliga i un lleó. Falta una escultura, un àngel que recordava sant Mateu, que fa temps que va desaparèixer.

Al Pont dels Arcs hi ha les figures d’un home i una dona. I a la que era l’entrada original, unes originals serps amb la boca oberta. També ens encanten uns grans murals d’arbres i canyes de bambú.

L’àliga representa sant Joan. /©Gg
L’àliga representa sant Joan. /©Gg

 

Font del Bou, que representa sant Lluc. /©Gg
Font del Bou, que representa sant Lluc. /©Gg

 

Les cariàtides. Representen un home i una dona. /©Gg
Les cariàtides. Representen un home i una dona. /©Gg
Aquests personatges de pedra són a l’entrada del pont dels Arcs. /©Gg
Aquests personatges de pedra són a l’entrada del pont dels Arcs. /©Gg

Al jardí no li falta de res. Hi ha un racó per a cada moment: diverses fonts, una pèrgola romàntica i fresca, una cascada feta amb còdols de riu, una glorieta amb grans vistes a la vall, un berenador amb seients grans per als adults i petits per a la canalla, una racó per pescar directament al riu Llobregat. Hi ha també una gruta on Gaudí va utilitzar l’arc catenari, un dels senyals d’identitat de la seva arquitectura.

La cascada, un dels racons més frescos del recorregut. /©Gg
La cascada, un dels racons més frescos del recorregut. /©Gg
La glorieta és el mirador dels jardins. /©Gg
La glorieta és el mirador dels jardins. /©Gg
Finestra de pedres. Res perfecte, tot original. /©Gg
Finestra de pedres. Res perfecte, tot original. /©Gg

Poden ser distrets, els jardins? Doncs aquest ho és, i molt. No ens cansem de trobar-nos amb racons sorprenents i el recorregut se’ns fa molt curt. Com diu el cartell que hi ha a l’entrada, és un tros de “natura decorada”. Una autèntica joia del modernisme.

I pensar que els Artigas hi feien coses tan simples com llegir-hi un llibre, convidar les amistats a fer la llimonada o veure nedar les truites de riu. Quina enveja! Per cert, la petita de casa es guanya un gelat de premi. Ha aconseguit recordar més de mitja dotzena de personatges de pedra! I vosaltres… l’atrapeu?

HORARIS I TARIFES. Diverses, consulteu web!

ARRIBAR. La manera més fàcil és per l’Eix del Llobregat. A l’alçada de Guardiola de Berguedà us desvieu cap a la Pobla de Lillet. Al mig del poble hi trobareu cartells indicadors. Si aneu amb cotxe, atenció! L’últim tram abans de l’aparcament coincideix amb les vies del Tren del Ciment. Hi ha uns semàfors que adverteixen quan ha de passar la màquina.

UN PLUS. Una opció per passar tot el dia a la vall de Lillet és fer el recorregut del Tren del Ciment. Abans era un tren industrial que enllaçava el poble amb la fàbrica de ciment Asland, al paratge anomenat Clot del Moro. Ara és un carrilet turístic molt agradable. Una de les seves parades és a l’entrada dels Jardins Artigas.

UN ALTRE PLUS. Amb l’entrada als jardins ens conviden a tastar el vermut que fan a l’antiga bodega Murcarols, al centre de la Pobla de Lillet. A l’entrada de l’establiment hi trobareu un supermercat normal, però al fons hi ha unes grans bótes, on antigament es feia l’aperitiu amb una recepta de la família. Vermut i embotits del Berguedà per acabar la visita. Què més volem!

El tren turístic fa parada als Jardins Artigas. /©Gg
El tren turístic fa parada als Jardins Artigas. /©Gg
Vermut ben fresc de la bodega Murcarols per acabar la visita! /©Gg
Vermut ben fresc de la bodega Murcarols per acabar la visita! /©Gg

Leave A Reply

Navigate