Ja li estem tallant les cames a la Vella Quaresma i això vol dir que s’acosta Pasqua. Al meu poble, per aquestes dates, sempre sorgeix la incògnita: quina mona farà aquest cop el pastisser? A Can Miró, amb botiga oberta des del 1920, en Domènec i l’Elies ens tenen acostumats a sorprendre’ns amb autèntiques obres d’art de xocolata.
L’any passat van fer el castell de Castellterçol, totxo a totxo, amb la seva torre, les escales, les finestretes… Se’l van cruspir a l’escola i n’hi va haver per a tothom! Altres anys han modelat personatges infantils, protagonistes de còmics o famosos: l’Astèrix i l’Obèlix, els Barrufets, en Leo Messi… Molt bonics.
Tot i que, seríeu capaços de menjar-vos un barrufet? Fa una mica de pena, no?

Per sort, moltes d’aquestes espectaculars mones no acaben trossejades damunt d’unes estovalles. Algunes es conserven i les podem veure a l’MX, el Museu de la Xocolata.
Els Miró i alguns dels seus col·legues del Gremi de Pastisseria de Barcelona buscaven la manera d’explicar la seva feina i posar en valor la dificultat de treballar amb un material tan sensible, històric i popular com la xocolata. Per això van obrir aquest museu, en un edifici històric del barri del Born de Barcelona, el convent de Sant Agustí.


Només arribar al museu, ja ens entra salivera. Al costat del taulell de recepció hi ha una font de xocolata que no para de rajar. N’emana una oloreta dolça que fa obrir la gana a qualsevol hora del dia. Potser perquè els visitants fem cara de delit, amb el tiquet de l’entrada ens regalen una xocolatina. Aquesta visita serà gustosa, segur!





Resulta que el port de Barcelona va ser clau en la comercialització de la xocolata per tot Europa. Els aventurers que van descobrir les Amèriques en van quedar entusiasmats i van enviar carregaments de cacau i les receptes per transformar-lo en xocolata. Aquí la van tastar els reis i les reines, els monjos, els metges de l’època. Llavors era sobretot una beguda, deien que tenia propietats medicinals, un alt valor nutritiu, era exquisida i exòtica…i va triomfar.
Mentre vaig llegint els plafons que expliquen la història de la xocolata noto que perdo oients.
La canalla ha anat desapareixent… On s’han ficat?



Trobo els nens enganxats a les vitrines on s’exhibeixen enormes figures de xocolata.
Un està aturat davant un dragó de Komodo tan gran com ell. L’altre xiscla en veure com l’Astèrix planta cara a uns espantats romans. El més aficionat al futbol, és clar, es fa una foto amb l’escultura dolça d’en Messi. I la petita bada amb la reproducció d’un ninot de neu que s’ha fet famós als cinemes.
Ja veig que la pràctica interessa més que la teoria!



De fet, us recomano que completeu la visita fent alguna de les activitats que ofereix el museu. Hi ha un petit obrador on es fan tallers per aprendre les bases per manipular la xocolata.
En podreu fer una rajola, una piruleta, un bombó, un dibuix!
Per als adults es fan classes per saber fer postres, maridatges amb brandis o cerveses i tastos a les fosques!




Nosaltres no havíem previst fer cap taller i la visita se’ns ha fet curta.
Al Museu hi trobareu màquines antigues per torrar i triturar el cacau, motllos de bombons i rajoles, llibres de cuina, cartells publicitaris, estris dels obradors…
També hi podreu veure diversos audiovisuals històrics, plafons amb la biografia de pastissers de renom del Gremi i algunes de les seves creacions més celebrades. Que es miren, però no es toquen ni es queixalen!

Arribar: carrer Comerç, 36. Barcelona (davant el Parc de la Ciutadella). 93.268.78.78. Hi arriben diverses línies d’autobús i metro. També hi ha pàrquings propers.
Horaris: de dilluns a dissabtes, de 10h a 19h. Diumenges i festius, de 10h a 15h.
Preus: 5€. L’MX fa molts descomptes, consulteu-los al web! És gratuït als menors de 7 anys, Club Super3, membres ICOM i BCN Card.
Imprescindible: reservar un taller. No us perdeu els de Pasqua! Podreu fer ous de xocolata i decorar-los amb sucre glacé. Els pares també hi podeu participar.
Un plus: el Museu està fent activitats diverses constantment. Concursos de fotografia, casals d’estiu, tallers temàtics com el de Pasqua, presentació de llibres. També organitza aniversaris particulars. I té una botiga-cafeteria, per si no en teniu prou amb la xocolatina de l’entrada!